3d yazici filament

3D Yazıcı Filamenti Tablaya Yapışmıyor

3D yazıcı filamentlerinde en karşılaşılan sorunların başında, 3D yazıcı filamentinin tablaya yapışmaması geliyor. 3D yazıcı filamentinin tablaya yapışmamasının birbirinden farklı pek çok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden bazıları şu şekildedir;

  • Tabla yeterince temiz olmayabilir.
  • 3D yazıcı ile elde edilen ürünün inşa edileceği tabla düz olmayabilir.
  • 3D yazıcı filamentinin baskısı anında, ilk katman çok hızlı bir şekilde yazdırılmış olabilir.
  • Tabla ile 3D yazıcı nozzle arasındaki mesafe doğru bir şekilde ayarlanmamış olabilir. 
  • 3D yazıcının sıcaklık ve soğutma ayarlarında dengesizlik olabilir. 
  • Tablanın yüzeyi, 3D yazıcı filamentinin yapışması için uygun yapıda olmayabilir.

3D yazıcı filamentinin tablaya yapışmamasının başlıca nedenleri bu şekildedir. Ancak bu sorunlar giderilse dahi, aynı sorun devam edebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, profesyonel olarak destek almanızı öneriyoruz.

3D Yazıcı Filamenti Sıkışması

3D yazıcılardan ürün elde edebilmek için filament kullanılır. Ortalama bir ömre sahip olan 3D yazıcıyı ele aldığımızda dahi kilolarca filamenti eritip, eritilen filamenti oldukça ince bir delikten çıkarttığını tahmin edebiliriz. Durum böyle olunca, 3D yazıcı filamenti sıkışması sorunu ile sık sık karşılaşılabiliyor.

3D yazıcı filamenti sıkışması sorunu, baskı esnasında yaşanabilir. Böyle bir durum yaşanıyorsa, 3D yazıcının bazı elemanlarında filament tıkanmış demektir. 3D yazıcı filamenti ekstruderde sıkışmış olabilir. Bu sıkışmanın nedeni ise ekstruderde yaşanan bir sorun olabileceği gibi 3D yazıcı filamentinin nemli ya da pis olması da olabilir.

3D yazıcı filamentinin sıkışmasının bir başka nedeni ise nozzle’ın tıkanmasıdır. Nozzle’ın tıkanmasının farklı nedenleri olsa dahi, genel olarak nozzle’da 3D yazıcı filamentinin kalmasıdır. 

3D Yazıcı Filamenti Akmıyor

3D yazıcı filamentinin akmamasının pek çok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden bahsetmeden önce bir konuya değinmemiz gerekiyor. Bazı durumlarda baskı işlemine başlanmış olmasına rağmen nozzle’dan 3D yazıcı filamenti geç gelebilir. Bunun sebebi tıkanıklık ya da akmama sorunu olmayabilir. Yani 3D yazıcı baskı işlemine başladığında ilk olarak biraz beklemenizde fayda var. Ancak beklenilmesine rağmen filament akmıyorsa, bir sorun var demektir. 

3D yazıcı filamenti akmamasının bazı nedenleri şu şekildedir;

  • Nozzle baskının yapılacağı tablaya çok yakın olabilir.
  • 3D yazıcı filamenti bitmiş ya da hiç takılmamış olabilir.
  • Nozzle ya da ekstruder tıkanmış olabilir.
  • Filament kopmuş olabilir.
  • 3D yazıcının dişlilerinde deformasyon yaşanmış olabilir.

Filamentin Aşınması

3D yazıcı, ürün elde edilmek için filamenti baskı ucuna doğru sıkıştırır ve iter. 3D yazıcı, filamentin hareket ettirebilmesi için dişlilere sahiptir. Bir sebepten dolayı dişliler çalışmaya devam ederken filament hareket etmiyorsa, filament aşınabilir ya da kopabilir.

Filament, baskı esnasında aşınabileceği gibi uygun koşullarda muhafaza edilmezse benzer sorunla karşı karşıya kalınabilir.

Bu yazımızda sizler için 3D Yazıcı Filamentlerinde Karşılaşılan; Filamentin Tablaya Yapışmaması, Filamentin Sıkışması, Filamentin Akmaması ve Filamentin Aşınması sorularından bahsettik. 3 boyutlu yazıcı filamenti satın almak için sitemizi inceleyebilirsiniz. Ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.